Ακράτεια

Ακράτεια2019-01-08T09:42:33+00:00

Γυναικεία ακράτεια ούρων (Stress Urinary Incontinence)

Τρεις στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια (stress urinary incontinence), ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται όταν χάνεται ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης. Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη γήρανση. Αντίθετα, η πλειονότητα των ασθενών που εμφανίζει ακράτεια είναι δραστήριες γυναίκες μέσης ηλικίας. Η γυναικεία ακράτεια (stress urinary incontinence) παρουσιάζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν:

• Έχετε μικρή απώλεια ούρων όταν: γελάτε, βήχετε, ασκείστε, κατόπιν απότομης κίνησης (ακράτεια από προσπάθεια)
• Έχετε συχνουρία
• Αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων ώσπου να φτάσετε στην τουαλέτα (επιτακτική ακράτεια)
• Πονάτε κατά την ούρηση
• Δυσκολεύεστε να ουρήσετε
• Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις
• Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση
• Νιώθετε αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή «μπούκωμα» χαμηλά στην κοιλιά (χαλάρωση κόλπου ή πρόπτωση μήτρας)

Γιατί εκδηλώθηκε ακράτεια;

Κάθε τύπος ακράτειας αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η έγκαιρη και τεκμηριωμένη διάγνωση της αιτίας εμφάνισης της ακράτειας επιτρέπει στον γιατρό να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.

Η ακράτεια ενδεχομένως οφείλεται σε:
Προδιάθεση: Εκ γενετής χαλαρότητα ιστών και μυών που στηρίζουν τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και την ουροδόχο κύστη.
Εγκυμοσύνες-τοκετούς: Η μήτρα μεγαλώνοντας λόγω εγκυμοσύνης, πιέζει την ουροδόχο κύστη και τα νεύρα της περιοχής. Κατά τον τοκετό είναι ενδεχόμενο να προκληθούν κακώσεις σε μύες-ιστούς που στηρίζουν τον κόλπο και τη μήτρα, με Αποτέλεσμα: ακράτεια ούρων, χαλάρωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας. Η καισαρική τομή δεν προστατεύει πάντοτε από τέτοιου είδους προβλήματα
Παχυσαρκία: Τα παραπανήσια κιλά καταπονούν και πιέζουν την ουροδόχο κύστη.
Χρόνια άρση βάρους ή αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης: χρόνιος βήχας (κάπνισμα, άσθμα), δυσκοιλιότητα.
Εμμηνόπαυση: Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε λέπτυνση των ιστών του κόλπου και της ουροδόχου κύστης
Γήρανση: Με το πέρασμα του χρόνου η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά.
Νευρολογικά προβλήματα: Eγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης, πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας

Ποιές εξετάσεις να κάνω – Ουροδυναμικός έλεγχος

Η ανάλυση ούρων και το υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης είναι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακράτειας ούρων. Από εκεί και έπειτα, η σημαντικότερη εξέταση είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Τι είναι ο Ουροδυναμικός Έλεγχος

Πρόκειται για μια απλή εξέταση που δεν προκαλεί πόνο και διαρκεί μόλις 30 λεπτά. Με τον ουροδυναμικό έλεγχο ο γιατρός ελέγχει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Μάλιστα, αυτή η εξέταση συνιστάται και σε γυναίκες με κυστεοκήλη ή πρόπτωση μήτρας ακόμα και χωρίς συμπτώματα ακράτειας

Γυναικεία ακράτεια – Λύση χωρίς χειρουργείο

Με την πρόοδο της ιατρικής, νέες εξειδικευμένες θεραπείες για την ακράτεια ούρων είναι πλέον διαθέσιμες για όλες τις γυναίκες. Μάλιστα, στην πλειονότητα των ασθενών η θεραπεία της ακράτειας ούρων γίνεται χωρίς χειρουργείο, με ειδικές ασκήσεις  ή και φάρμακα.

• Ασκήσεις πυελικών μυών (ασκήσεις Kegel)
Οι ασκήσεις Kegel θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τους εσωτερικούς μυες που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το πυελικό έδαφος αποτελείται απο μύες που συστέλλονται κάθε φορά που βήχετε ή φταρνίζεστε ώστε να μην υπάρχει ακούσια ακράτεια ούρων. Επίσης, το πυελικό έδαφος στηρίζει τα όργανα της κοιλιάς όταν είστε όρθια και τα προστατεύει από τραυματισμούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργούν φυσιολογικά οι πυελικοί μύες είναι να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να είναι γυμνασμένοι, όπως και κάθε άλλος μυς του σώματος. Οι ασκήσεις Kegel συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της ακράτειας των ούρων, καθώς ενδυναμώνουν και ταυτόχρονα χαλαρώνουν τους πυελικούς μύες ώστε να προσφέρουν ικανοποιητική στήριξή χωρίς να γίνονται υπερδραστήριοι. Για να είναι αποτελεσματικές οι ασκήσεις Kegel πρέπει να εκτελούνται σωστά. Στην αρχή θα απαιτηθεί καθοδήγηση από έναν ειδικό.

• Καρέκλα ασκήσεων πυελικού εδάφους
Με τη βοήθεια της επιστήμης, οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορούν να γίνουν ενώ κάθεστε αναπαυτικά σε μία πολυθρόνα.

• Ηλεκτρική διέγερση
Οκτώ στις δέκα γυναίκες με επιτακτική ακράτεια, στις οποίες απέτυχαν οι συντηρητικές θεραπείες, είχαν θετικό αποτέλεσμα όταν επέλεξαν να υποβληθούν σε θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης του πελματικού νεύρου. Η μέθοδος ομοιάζει των θεραπειών ηλεκτροβελονισμού και είναι ανώδυνη. Μέσω μιας λεπτής βελόνας μεταφέρονται ηλεκτρικά ερεθίσματα με κατεύθυνση το ιερό πλέγμα. Μετά από 12 θεραπείες των 30 λεπτών οι ασθενείς ανακουφίζονται από το σύμπτωμα της επιτακτικής ακράτειας έχοντας πλήρη έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της κύστης
Σκοπός της εκπαίδευσης της κύστης είναι να αυξηθεί η ποσότητα των ούρων που μπορεί να κρατήσει χωρίς να έχετε το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης να κενώσετε την ουροδόχο κύστη ή να διαρρέουν τα ούρα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα μάθετε να αντέχετε περισσότερο χρόνο μεταξύ των επισκέψεών σας στην τουαλέτα.
Ορισμένες μορφές ακράτειας (υπερδραστήρια κύστη) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή που αναστέλλει τις παθολογικές συσπάσεις της κύστης.

Ακράτεια ούρων – Λύση σε 20΄

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί ή αναζητείτε μια μόνιμη λύση, τότε ο γιατρός θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε μια χειρουργική μικροεπεμβατική μέθοδο, όπως η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης.

Πότε ενδείκνυνται η τοποθέτηση της Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης;

Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Δεν χρειάζεται τομή. Τοποθετείται μια λεπτή ταινία από συνθετικό υλικό κάτω από την ουρήθρα, σαν αγκύλη, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στην περιοχή κάθε φορά που εφαρμόζεται πίεση. Η ταινία επιτρέπει τη διατήρηση της φυσιολογικής θέσης της ουρήθρας, εμποδίζοντας την ακούσια απώλεια ούρων.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης

• Ποσοστά επιτυχίας >90%
• Γίνεται με τοπική αναισθησία, επιτρέποντας τη συνεργασία ασθενούς-ιατρού για έλεγχο της σωστής τοποθέτησης της ταινίας
• Διαρκεί 20′ -30΄
• Περιορίζεται στο ελάχιστο ο μετεγχειρητικός πόνος
• Μειώνονται οι περιπτώσεις μετεγχειρητικού καθετηριασμού της κύστης
• Έχει ελάχιστες επιπλοκές όταν εκτελείται από ειδικούς
• Η ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις συνήθεις δραστηριότητές της μέσα σε δύο εβδομάδες, διάστημα που θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρος και να κάνει απότομες κινήσεις
• Παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

Θεραπεία ακράτειας – Στο πρώτο ραντεβού

Κρατήστε σημειώσεις πριν το πρώτο ραντεβού και ρωτήστε τον γιατρό σας οποιαδήποτε απορία κι αν έχετε. Μαζί θα επιλέξετε την κατάλληλη λύση για το πρόβλημά σας.
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που οι γυναίκες θέτουν στον γιατρό τους
• Μήπως κρύβει κάτι πιο σοβαρό;
• Γιατί το επαθα; Έκανα κάτι κακό;
• Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
• Πρέπει να φτάσω στην εμμηνόπαυση πριν χειρουργηθώ;
• Μπορώ να μείνω έγκυος μετά τη θεραπεία;
• Η καισαρική προλαμβάνει την ακράτεια;
• Θα πρέπει να αλλάξω τη ζωή μου ή να περιορίσω δραστηριότητές μου;
• Ενοχλεί στη σεξουαλική επαφή η ταινία;

Πείτε μας για το πρόβλημά σας

Συμληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας και το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί μας ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ιατρό.