Ποια είναι τα είδη της ακρτάειας

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Η ακράτεια είναι ως γνωστόν ένα από τα προβλήματα που απασχολεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό γυναικών. Ανάλογα και με την περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη ακράτειας, η διάκριση των οποίων γίνεται κυρίως με βάση την αιτία που την προκαλεί.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα της υπερδραστήριας κύστης με τη μέθοδο Urgent PC. Πρέπει να τονιστεί πως η μέθοδος Urgent PC έχει θεαματικά αποτελέσματα στο 60-80% των περιπτώσεων. Μάθετε περισσότερα

Ακράτεια Προσπαθείας (Stress Incontinence)

Εαν ο βήχας,το γέλιο, το φτάρνισμα ή άλλες κινήσεις πιέζουν την ουροδόχο κύστη σας και σας προκαλούν αίσθημα ακράτειας, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη ακράτεια προσπαθείας, της οποίας ο διεθνής όρος είναι stress incontinence. Σωματικές αλλαγές, ως επακόλουθο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της εμμηνόπαυσης , προκαλούν επίσης συχνά ακράτεια προσπαθείας. Αυτό το είδος ακράτειας είναι από τα πλέον συνηθισμένα στις γυναίκες και σήμερα θεραπεύεται εύκολα.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να τραυματίσουν τον ιστό που βοηθά στη στήριξη της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες. Οι μύες του πυελικού εδάφους, ο κόλπος και οι σύνδεσμοι στηρίζουν την ουροδόχο κύστη σας. Αν οι συγκεκριμένες δομές αποδυναμωθούν, η ουροδόχος κύστη σας μπορεί να μετακινηθεί προς τα κάτω, ενώ οι πυελικοί μύες δεν μπορούν να την υποστηρίξουν. Ως αποτέλεσμα, τα ούρα μπορούν να διαρρεύσουν μέσα από την ουρήθρα,κατά τη διάρκεια στιγμών έντονης σωματικής άσκησης.

Η ακράτεια προσπαθείας μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την έμμηνο ρύση σας. Σε αυτό το διάστημα, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων ίσως οδηγήσουν σε χαμηλότερη μυική πίεση γύρω από την ουρήθρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες διαρροής.

Επιτακτική Ακράτεια

Εάν έχετε ακράτεια ούρων χωρίς κάποιον προφανή λόγο, δηλαδή αισθανθείτε ξαφνικά την ανάγκη να ουρήσετε, τότε ίσως έχετε τη λεγόμενη επιτακτική ακράτεια. Μια συνηθισμένη αιτία της επιτακτικής ακράτειας είναι οι μη φυσιολογικές συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Μη φυσιολογικά νευρικά σήματα ίσως είναι η αιτία για τους συγκεκριμένους σπασμούς της ουροδόχου κύστης.

Η επιτακτική ακράτεια μπορεί να συμβαίνει συνήθως μετά από κάποια ερεθίσματα, όπως π.χ. όταν αγγίζετε νερό η όταν το ακούτε να τρέχει (όπως όταν πλένετε πιάτα η ακούτε κάποιον να κάνει μπάνιο) ή πιείτε μια μικρή ποσότητα νερού ή ακόμη και κατά την είσοδο σας στο σπίτι όταν προσπαθείτε να ξεκλειδώσετε την πόρτα.

Ορισμένα σκευάσματα όπως τα διουρητικά ή συναισθηματικές καταστάσεις όπως το άγχος μπορούν να χειροτερέψουν αυτήν την κατάσταση. Μερικές ιατρικές καταστάσεις, όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ή να χειροτερέψουν την επιτακτική ακράτεια.

Ακούσιες συσπάσεις των μυών της ουροδόχου κύστης μπορούν να συμβούν εξαιτίας της δυσλειτουργίας των νεύρων της ουροδόχου κύστεως ή γενικότερα του νευρικού συστήματος (νωτιαίος μυελός και εγκέφαλος). Σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, εγκεφαλικό επεισόδιο και τραυματισμός είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες.

Υπερλειτουργική (Υπερδραστήρια Κύστη)

Υπερλειτουργική ουροδόχος κύστη (υπερδραστήρια κύστη) υπάρχει όταν τα νεύρα στέλνουν σήματα στην ουροδόχο κύστη τη λανθασμένη στιγμή, προκαλώντας σύσπαση της ουροδόχου χωρίς ουσιαστικά προειδοποίηση. Η ούρηση περίπου 6 – 7 φορές τη μέρα είναι φυσιολογική για πολλές γυναίκες, αλλά γυναίκες με υπερλειτουργική ουροδόχο κύστη ίσως ανακαλύψουν πως πρέπει να ουρούν ακόμη πιο συχνά.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική συχνότητα ούρησης: Ενοχλητική ούρηση 8 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή 2 και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Επείγουσα ανάγκη ούρησης: Η ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Επιτακτική ακράτεια: Η διαρροή ούρων που περιγράψαμε νωρίτερα
  • Νυχτουρία: Η ούρσηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μικτή Ακράτεια

Ακράτεια προσπαθείας και επιτακτική ακράτεια ενδέχεται να συμβούν και μαζί σε μια γυναίκα. Συνδυασμοί ακράτειας—και ειδικότερα αυτός ο συνδυασμός που αναφέρθηκε— αναφέρονται μερικές φορές ως μικτή ακράτεια. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν απλή ακράτεια προσπαθείας και πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μικτή ακράτεια είναι το πιο συνηθισμένο είδος απώλειας ούρων στις γυναίκες.

Ακράτεια Υπερπλήρωσης

Ακράτεια υπερπλήρωσης συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει κανονικά με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρχει κάποια ακούσια διαρροή. Ο ιατρός σας μπορεί ασφαλώς να ελέγξει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρόπτωση μήτρας και κόλπου, αδύναμοι μύες της ουροδόχου κύστης ή απόφραξη ουρήθρας ή συγκεκριμένες δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος ενδέχεται να προκαλέσουν αυτό το είδος της ακράτειας, όπως επίσης κύστες ή συγκεκριμένοι όγκοι. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας είναι πιο συχνός στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Άλλα Είδη Ακράτειας

Άτομα με ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, και έχουν πρόβλημα κίνησης ή επικοινωνίας, ενδέχεται επίσης να έχουν πρόβλημα ακράτειας. Και αυτό γιατί ένα άτομο π.χ. που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως να μη σκεφτεί να «σχεδιάσει» έγκαιρα μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Η ακράτεια λόγω ιατρικών προβλημάτων είναι πολλές φορές το αποτέλεσμα αυτών των ιατρικών και κινητικών προβλημάτων. Επίσης, καταστάσεις που εμφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων και τη μεγαλύτερη ηλικία όπως π.χ. η αρθρίτιδα ή ορθοπεδικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται για μέρος της ακράτειας των ηλικιωμένων γυναικών στα νοσοκομεία.

Τέλος, η παροδική ακράτεια είναι ένα είδος προσωρινής ακράτειας στις γυναίκες. Φάρμακα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ψυχική κατάπτωση μπορούν όλα να προκαλέσουν παροδική ακράτεια. Σοβαρή δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει παροδική ακράτεια, όπως επίσης και κάποιο κρύωμα που ταλαιπωρεί τον ασθενή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2023-11-03T09:39:49+00:00