Ένοχη για ακράτεια ούρων η καφεΐνη;

Ακράτεια ούρων και καφεΐνη

Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεϊνούχων ποτών έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων μέσα σε χρονικό διάστημα 4 ετών.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν τα δεδομένα δυο παλαιότερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 65.176 γυναίκες ηλικίας 37 – 79 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έπιναν τουλάχιστον τέσσερις κούπες καφέ (450mg) ή 10 κουτάκια σόδας την ημέρα, είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόβλημα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως. Πιο συγκεκριμένα, το 2.7% των εθελοντριών που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες εκδήλωσε ακράτεια κάθε χρόνο μέσα στην επόμενη τετραετία, με το ποσοστό να πέφτει στο 1.9% για τις γυναίκες που έπιναν τις χαμηλότερες ποσότητες.

Επιτακτική ακράτεια ούρων

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες, η καφεΐνη φάνηκε να συνδέεται με την επιτακτική ακράτεια. Η επιτακτική ακράτεια είναι μια μορφή ακράτειας ούρων που χαρακτηρίζεται από την επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Καφεΐνη και υπερδραστήρια κύστη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη ενδεχομένως σχετίζεται με την ακράτεια λόγω της διουρητικής της δράσης και πιθανώς όσοι υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την επίδραση. Παράλληλα, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι χαμηλές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να επιταχύνουν τις συστολές των μυών της ουροδόχου κύστεως.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της καφεΐνης με την ακράτεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Urology».

2019-01-18T23:40:07+00:00