Ατροφία κόλπου: Αντιμετώπιση με την τεχνολογία Mona Lisa Touch Laser

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Ατροφία κόλπου – Αντιμετώπιση με την τεχνολογία Mona Lisa Touch Laser

Μήπως υποφέρετε από ενοχλήσεις στον κόλπο σας όπως ξηρότητα, αίσθηση καύσου και κνησμό; Πιθανότατα, το κύριο αίτιο είναι η ατροφία κόλπου: μια πάθηση που επηρεάζει άμεσα τη ζωή σας όπως και τη σχέση με το σύντροφο σας.

Η τεχνολογία Mona Lisa touch laser θεραπεύει αποτελεσματικά προβλήματα όπως η ατροφία και η χαλάρωση κόλπου όπως και η ακράτεια. Συνήθως μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από τον τοκετό, η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων καθιστούν τον κολπικό βλεννογόνο πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Ένα ακόμα αποτέλεσμα της ατροφίας του κόλπου είναι η δυσπαρευνία, δηλαδή ενός οξύ πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας και λίπανσης. Αυτή η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα φαγούρας…

Ατροφία κόλπου: Συμπτώματα και αριθμοί

Μήπως υποφέρετε από ενοχλήσεις στον κόλπο σας όπως ξηρότητα, αίσθηση καύσου και κνησμό; Πιθανότατα, το κύριο αίτιο είναι η ατροφία κόλπου: μια πάθηση που επηρεάζει άμεσα τη ζωή σας όπως και τη σχέση με το σύντροφο σας.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος:

  • 75% ανέφεραν ότι ηκολπική ατροφία επηρεάζει αρνητικά τις ζωές τους
  • 63% απέτυχαν να αναγνωρίσουν τηνατροφική κολπίτιδα ως χρόνια κατάσταση
  • 44% ανέφεραν ότι δεν συμβουλεύτηκαν γυναικολόγο για να βρουν λύση στο πρόβλημα τους
  • 4% μόνο αναγνώρισαν τα κοινά συμπτώματα τηςατροφίας κόλπου

Συνηθισμένα συμπτώματα

Η ατροφική κολπίτιδα είναι μια πάθηση με σημαντική επίδραση στη σεξουαλική ζωή και υγεία και συγκεκριμένες θεραπείες είναι σήμερα διαθέσιμες.
Συνηθισμένα συμπτώματα:
– Η ξηρότητα του κόλπου είναι το πιο συχνό σύμπτωμα
– Αίσθημα καύσου στον κόλπο
– Δυσπαρευνία (Πόνος στην επαφή).
– Αιμορραγία στον κόλπο
– Συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως πχ. συχνουρία, δυσουρία, ακράτεια κλπ

Ατροφική κολπίτιδα: Τι είναι η ατροφία κόλπου ή ατροφική κολπίτιδα

Η ατροφική κολπίτιδα λοιπόν, που συχνά καλείται ατροφία κόλπου, είναι η λέπτυνση, ξήρανση και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Η ατροφία κόλπου συμβαίνει πολύ συχνά μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σε άλλες ηλικιακές περιόδους της γυναίκας.

Για πολλές γυναίκες, η ατροφία κόλπου κάνει τη σεξουαλική επαφή επώδυνη διαδικασία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία καθώς υπάρχει διαρκώς ο φόβος για τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Επιπλέον, είναι προφανές πως η υγιής λειτουργία του γενετήσιου συστήματος είναι στενά συνδεδεμένη με την υγιή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Στατιστικές δείχνουν ότι 45% με 63% τον γυναικών μετά την εμμηνόπαυση έχουν ζήσει συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν αναζητούν τη συμβουλή ενός ειδικού όπως και οφείλουν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ατροφική κολπίτιδα: Αιτίες εμφάνισης ατροφικής κολπίτιδας

– H έναρξη της εμμηνόπαυσης

– Θεραπείες με με φάρμακα που περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων

– Χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες

– Περίοδος μετά τον τοκετό ή το θηλασμό, εξαιτίας μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων

Ατροφία κόλπου – Χαλάρωση κόλπου: Αντιμετώπιση με την τεχνολογία Mona Lisa Touch Laser

Η τεχνολογία Mona Lisa touch laser θεραπεύει αποτελεσματικά προβλήματα όπως η ατροφία και η χαλάρωση κόλπου όπως και η ακράτεια. Συνήθως μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από τον τοκετό, η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων καθιστούν τον κολπικό βλεννογόνο πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Ένα ακόμα αποτέλεσμα της ατροφίας του κόλπου είναι η δυσπαρευνία, δηλαδή ενός οξύ πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας και λίπανσης. Αυτή η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα φαγούρας, ερεθισμού και αισθήματα πόνου. Επίσης, λύνει το θέμα της ακράτειας που διακρίνεται σε διάφορες αιτίες και είδη, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα ντροπής στους ασθενείς. Ως τώρα, τα παραπάνω συμπτώματα θεωρούνταν φυσική συνέπεια της εμμηνόπαυσης και του τοκετού, οπότε και οι ασθενείς επέλεγαν να τα αγνοήσουν ή υπέφεραν σιωπηλά. Ακόμη έρευνες αναφέρουν ότι μόνο το 20-25% αναζητά τελικά ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία της ατροφίας κόλπου χωρίς φάρμακα ή εγχείριση

Το εγκεκριμένο από τον FDA (Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) Mona Lisa touch, διανέμει ακτίνες CO2 στα κολπικά τοιχώματα για την ανάπλαση των ινών κολλαγόνου στους κολπικούς ιστούς. Αυτή η διαδικασία διέγερσης της δημιουργίας κολλαγόνου κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και προώθησης του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, αποκαθιστά τα κολπικά τοιχώματα και την κυκλοφορία του αίματος. Να σημειωθεί ότι η ίδια τεχνολογία laser χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα για την ανανέωση του δέρματος στο πρόσωπο και το λαιμό.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή καλύπτει επιτέλους, ένα πολύ μεγάλο κενό καθώς είναι η μόνη θεραπεία της ατροφίας κόλπου, της σύσφιξης αιδοίου αλλά και της ακράτειας που δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή εγχείριση. Ειδική μνεία αξίζει να δοθεί για τις ασθενείς που έχοντας ξεπεράσει διάφορα είδη καρκίνου -ειδικά μαστού-, υποφέρουν από συμπτώματα εμμηνόπαυσης και καθώς είναι αδύνατο να ακολουθήσουν θεραπείες οιστρογόνων επιλέγουν το Mona Lisa touch.

2023-11-03T09:40:14+00:00