Περιουρηθρικές Εγχύσεις

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Τι είναι η ακράτεια ούρων προσπαθείας

Στο άρθρο μας σχετικά με τα είδη της ακράτειας (link), αναφερθήκαμε και στην ακράτεια ούρων προσπαθείας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών και σχετίζεται με την αδυναμία των πυελικών μυών να συγκρατήσουν την κύστη ενώ προκαλείται όταν γελάμε, βήχουμε, σηκώνουμε βάρη ή γενικότερα κάνουμε κάποια δραστηριότητα που προκαλεί πίεση στους πυελικούς μύες

Πώς οι Περιουρηθρικές Εγχύσεις θεραπεύουν την ακράτεια προσπαθείας

Οι περιουρηθρικές εγχύσεις περιλαμβάνουν την έγχυση ενός υγρού στην περιοχή της ουρήθρας. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί μια στένωση στην περιοχή της ουρήθρας, έτσι ώστε η διαρροή να είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί. Τα πιο συνηθισμένα υλικά έγχυσης είναι ειδικά αδρανή υλικά καθώς και διάφορα gel με βάση το νερό.

Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν Περιουρηθρική έγχυση

– Οι γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή αναισθησία
– Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την ακράτεια.

Συνήθως, πριν προχωρήσετε στη διαδικασία της Πειρουρηθρικής έγχυσης, ο ιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν ουροδυναμικό έλεγχο. Πρόκειται για μια εξέταση της ουροδόχου κύστης που θα βοηθήσει στον εντοπισμό οποιουδήποτε προβλήματος ενδέχεται να υπάρχει και να σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη.

Πώς γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία

Οι περιουρηθρικές εγχύσεις γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία. Το υγρό / gel εισέρχεται στην περιοχή της ουρήθρας μέσω ενός κυστεοσκοπίου ή μιας ειδικής σύριγγας. Δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να σας ανησυχεί καθώς δεν υπάρχουν τομές.

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα από τη διαδικασία

Γενικά οι περιουρηθρικές εγχύσεις έχουν ελάχιστες επιπλοκές

– Μόλυνση ή αιμορραγία: Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι σχεδόν μηδενικός. Η χορήγηση αντιβίωσης μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα φλεγμονής
– Πόνος στην περιοχή: Μπορεί αρχικά να νιώσετε κάποιο κάψιμο στην περιοχή. Αυτό συνήθως θα φύγει μετά από 24 – 48 ώρες. Εάν μετά την επέμβαση παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα όπως επιτακτική ανάγκη ούρησης ή πόνο κατά την ούρηση, ενδέχεται να έχετε κάποια μόλυνση, που μπορεί να χρήζει αντιμετώπισης με αντιβιοτικά

– Δυσκολία αδειάσματος της κύστης: Ένα ποσοστό λιγότερο από 10% των γυναικών έχουν προσωρινά δυσκολία στην ούρηση με αποτέλεσμα η κύστη να μην αδειάζει εντελώς η.. Το σύμπτωμα αυτό συνήθως υποχωρεί σύντομα.

– Ανάγκη για επανάληψη της διαδικασίας περιουρηθρικής έγχυσης. Μερικές φορές χρειάζεται να επαναληφθεί ξανά η διαδικασία ώστε να υπάρχει βέλτιστο αποτέλεσμα. Επίσης, ενδέχεται η επίδραση του gel να μην είναι τόσο ισχυρή και να φθίνει με τον καιρό, καθιστώντας αναγκαία μία δεύτερη έγχυση.

Ποιό είναι το ποσοστό επιτυχίας

Περίπου το 60% – 70% των γυναικών θα παρατηρήσουν θεραπεία ή σημαντική βελτίωση του προβλήματος της ακράτειας προσπαθείας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να μειωθεί καθώς περνά ο χρόνος και περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών ζητάνε και μια δεύτερη έγχυση. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλία. Πρέπει να έχετε υπόψη πως εάν προχωρήσετε σε περιουρηθρική έγχυση, δε θα επηρεαστεί στο ελάχιστο ο βαθμός επιτυχίας οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας ή θεραπείας επιχειρήσετε για την ακράτεια ούρων στο μέλλον εάν αυτή γίνει από εξειδικευμένο ιατρό.

Θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία σε περίπτωση υπερδραστήριας κύστης;

Έχουμε ήδη αναλύσει την περίπτωση της υπερδραστήριας κύστης καθώς και διάφορες μεθόδους που υπάρχουν και μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα (link στο άρθρο).
Η υπερδραστήρια κύστη προκαλείται από πρόβλημα στην κύστη άσχετο με τη δυσλειτουργία στην περιοχή της ουρήθρας. Συνεπώς, η περιουρηθρική έγχυση δε θα βελτιώσει το πρόβλημα της υπερδραστήριας κύστης.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση στον ιατρό, που είναι ο μόνος αρμόδιος να σας κατευθύνει σωστά και να προτείνει τη λύση που απαιτείται για τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση.

2023-11-03T09:37:53+00:00