Λύσεις για αντισύλληψη

Επτά στις δέκα Ελληνίδες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν βιώσει την εμπειρία της άμβλωσης είτε οι ίδιες προσωπικά είτε σε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών, στην έκτρωση καταφεύγουν κυρίως οι γυναίκες νεαρής ηλικίας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Σήμερα στην Ελλάδα η κύρια μέθοδος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό (75%) και ακολουθεί το χάπι της επόμενης μέρας (27%) και τα αντισυλληπτικά δισκία (4%). Ο αριθμός των μεθόδων που διατίθενται είναι μεγάλος και ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Διακοπτόμενη συνουσία: Συνίσταται στην απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση. Το ποσοστό αποτυχίας είναι μεγάλο (περίπου 30 κυήσεις ανά 100 γυναίκες / έτος) καθώς τα προσπερματικά υγρά μπορεί να περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων. Μέθοδος ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου: Χαρακτηρίζεται από την σεξουαλική αποχή τις γόνιμες ημέρες (υπολογίζονται με τη μέθοδο του ημερολογίου ή με τις μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια του κύκλου). Η μέθοδος δεν ενδείκνυται σε γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο, μετά από τοκετό ή την περίοδο της γαλουχίας, κατά την κλιμακτήριο.

Αντρικό προφυλακτικό: Είναι κατασκευασμένο από συνθετικό ελαστικό ώστε να εμποδίζει το σπέρμα να φθάσει στον κόλπο. Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 64-97% ενώ το ποσοστό αποτυχίας (5-10 κυήσεις ανά 100 γυναίκες/έτος) οφείλεται είτε σε λανθασμένη εφαρμογή είτε σε κατασκευαστικά λάθη. Μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει κατά τη σεξουαλική επαφή και ότι προστατεύει ως ένα βαθμό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ενδομήτριο σπείραμα: Γνωστό και ως σπιράλ, έχει τη μορφή μικρού αντικειμένου που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, χρυσό ή χαλκό. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο στο ενδομήτριο με σκοπό να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι μεγάλη (ποσοστό αποτυχίας: 2-5 κυήσεις ανά 100 γυναίκες/ έτος). Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες όπως αποβολή του σπειράματος, πόνος, αυξημένη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, ασταθής κύκλος, οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διάφραγμα: Είναι ένας ελαστικός δίσκος που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας προκειμένου να εμποδίσει τα σπερματοζωάρια να εισέλθουν στη μήτρα. Το μέγεθος του διαφράγματος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και καθορίζεται πάντα από τον γιατρό. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορεί να ξεπεράσει το 90%, αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη επιλογή του μεγέθους και σωστή τοποθέτησή του διαφράγματος. Η χρήση του δεν πρέπει να συνδυάζεται με ορμονική αντισύλληψη. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν προσφέρει καμία προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αντισυλληπτικά χάπια. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη), ο οποίος εμποδίζει την ωορρηξία, ενώ νεώτερα σκευάσματα έχουν ως βάση τη φυσική ορμόνη που παράγεται από το γυναικείο σώμα. Η αποτελεσματικότητά τους φθάνει το 100%, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες (ζάλη, ναυτία, εμετός, θρομβώσεις, πονοκέφαλος, αύξηση του σωματικού βάρους κατά 1-2 κιλά λόγω κατακράτησης υγρών, καφέ κηλίδες αίματος εκτός περιόδου κ.ά.). Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια δεν πρέπει να καπνίζουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφράγματος, αν και μικρότερος με τα νεώτερης γενιάς αντισυλληπτικά.

Χάπι της επόμενης μέρας (επείγουσα αντισύλληψη). Δρα εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου ενώ θεωρείται ότι εμποδίζει και την ωορρηξία, αν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την επαφή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο σκευάσματα που περιέχουν διαφορετικές ορμόνες και έχουν διαφορετικό χρόνο δράσης (3 και 5 μέρες αντίστοιχα μετά την «επικίνδυνη» επαφή). Η αποτελεσματικότητά αγγίζει το 95%, αν ληφθεί το δυνατό γρηγορότερα. Αντισυλληπτικός δίσκος: Πρόκειται για ένα δίσκο που τοποθετείται από τη γυναίκα στον κόλπο κατά την περίοδο και εκκρίνει μικρές ποσότητες ορμονών για 21 μέρες. Ο δίσκος αφαιρείται από την γυναίκα όταν έρχεται η περίοδος. Είναι καινούργιο σκεύασμα και η αποτελεσματικότητά του μπορεί να φθάσει το 98%, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

2019-01-18T23:44:50+00:00