Πρόπτωση Μήτρας

Πρόπτωση Μήτρας2019-01-08T09:46:45+00:00

Πρόπτωση μήτρας – Συμπτώματα, Αιτίες και Μέθοδοι Πρόληψης

Τι είναι η πρόπτωση

Η πρόπτωση μήτρας αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο γυναίκες  που ευρίσκονται στην εμμηνόπαυση αλλά και νεαρότερες, ιδιαίτερα μετά από τον τοκετό.  Επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινόητα των γυναικών αλλά σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εφόσον γίνει η σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση.

Η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και το ορθό αποτελούν τα πυελικά όργανα. Τα όργανα αυτά παραμένουν στη θέση τους χάρη σε ιστούς και συνδέσμους που τα συγκρατούν. Οι συγκεκριμένοι ιστοί και σύνδεσμοι βοηθούν στην ένωση των πυελικών οργάνων με τα πλευρικά τοιχώματα των οστών της λεκάνης και συγκρατούν συνεπώς τα πυελικά όργανα στη θέση τους.

Η πρόπτωση είναι μια κατάσταση όπου ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα πέφτει προς τα κάτω ή διογκώνεται μέσα ή έξω από τον κόλπο, συχνά με το αίσθημα ότι «κάτι κατεβαίνει προς τα κάτω». Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων συμβαίνει όταν το δίκτυο των υποστηρικτικών ιστών και συνδέσμων που αναφέραμε γίνεται πλέον αδύναμο για να τα συγκρατήσει.

Είδαμε νωρίτερα πως υπάρχουν 5 είδη πρόπτωσης:

 • Πρόπτωση μήτρας
 • Πρόπτωση κόλπου
 • Ορθοκήλη
 • Εντεροκήλη
 • Κυστεοκήλη

Πρόπτωση μήτρας – Συμπτώματα, Αιτίες και Μέθοδοι Πρόληψης

H πρόπτωση μήτρας οφείλεται στη χαλάρωση ή την κάκωση των ιστών που στηρίζουν τη μήτρα με αποτέλεσμα αυτή να «κατεβαίνει» ή να γλιστρά από την φυσιολογική της θέση και να προβάλει στον κόλπο ή και εκτός του κόλπου.

Όπως και σε κάθε τύπο πρόπτωσης, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν σχετικά με την εμφάνιση του προβλήματος. Τα συμπτώματα αυτά εξαρτώνται από το ποσοστό της υποστήριξης των ιστών το οποίο και έχει χαθεί από την καταστροφή που έχουν οι ιστοί αυτοί υποστεί.

Στην αρχή, ενδέχεται να μην έχετε καταλάβει ότι έχετε πρόπτωση μήτρας καθώς δε θα υπάρχουν άμεσα συμπτώματα. Ωστόσο, ο γιατρός είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόπτωση μέσω ακόμη και του καθιερωμένου τεστ ΠΑΠ.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μια βαριά αίσθηση στον κόλπο ή στο κάτω μέρος της πλάτης
 • Αίσθηση ενός όγκου στον κόλπο ή έξω από αυτόν
 • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως η αργή ροή, ένα αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, ένα αίσθημα επιτακτικής ούρησης ή και ακράτεια προσπαθείας
 • Συχνές ουρολοιμώξεις
 • Δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα προς το τέλος της ημέρας.

Ποιες είναι οι αιτίες που εμφανίζεται πρόπτωση μήτρας

Τα πυελικά όργανα παθαίνουν πρόπτωση εξαιτίας της καταστροφής των ιστών και των συνδέσμων που τα υποστηρίζουν. Η καταστροφή αυτή μπορεί να προκύψει εξαιτίας:

 • Εγκυμοσύνης καιτοκετού, που θεωρούνται και οι πιο σημαντιικοί παράγοντες εμφάνισης πρόπτωσης μήτρας
 • Εμμηνόπαυσης
 • Συνθηκών που προκαλούν υπερβολική πίεση στα πυελικά όργανα, όπως ηπαχυσαρκία, ο επίμονος βήχας, η άρση βαρών ή η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Άλλων ιατρικών καταστάσεων που μποροόυν να καταστρέψουν τους μύες, τα νεύρα και τους ιστούς στην πύελο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έναςκοιλιακός ή πυελικός όγκος μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση μήτρας ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα πρόπτωση μήτρας.

Ποιές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πρόπτωση μήτρας

 • Περίπου οι μισές γυναίκες που έχουν γεννήσει έχουν κάποιο είδος πρόπτωσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά μόνο το 1/5 των γυναικών αυτών χρειάζονται ιατρική βοήθεια
 • Η πρόπτωση μπορεί επίσης να συμβεί σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει σε περίπτωση που σηκώνουν μεγάλα βάρη.
 • Η πρόπτωση επίσης μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή.

Προληπτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης

Όπως και με κάθε άλλο πρόβλημα, είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε την πρόπτωση παρά να την θεραπεύουμε. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι πιο πιθανό να πάθετε πρόπτωση από το γενικό μέσο όρο.

Καθώς η πρόπτωση οφείλεται στην αδυναμία των πυελικών ιστών και μυών, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κρατούν αυτούς τους μύες δυνατούς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Οι πυελικοί μύες μπορούν να γίνουν πιο δυνατοί και να συντηρούνται σε καλή κατάσταση μέσω άσκησης και συγκεκριμένα με το σωστό συνδυασμό ασκήσεων. Οι ασκήσεις Kegel είναι ιδανικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των πυελικών μυών που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την εμφάνιση πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Συνολικά, μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

 • Το καλύτερο προληπτικό μέτρο δείχνει να είναι ημεσολάβηση ενός διαστήματος ανάμεσα στις γέννες, έτσι ώστε ο ιστός της γενετήσιας περιοχής να έχει χρόνο να επανέλθει από το τραύμα της γέννας.
 • Τα περιττά κιλά είναι ένας επιπλέον λόγος που ασκεί πίεση στα πυελικά τοιχώματα. Συνεπώς χρειάζεται καλή διατροφή και τακτική άσκηση.
 • Αποφύγετε την εμφάνισηδυσκοιλιότητας προσθέτοντας φυτικές ίνες στη διατροφή σας, πίνοντας περισσότερο νερό και ενσωματώνοντας φυσικές δραστηριότητες στην καθημερινή σας ζωή, όπως περπάτημα.
 • Εάν έχετεχρόνιο βήχα, αποφύγετε το κάπνισμα
 • Να είστε εξαιρετικά προσεκτικές εάν κάποιο άμεσο συγγενικό σας πρόσωπο έχει παρουσιάσει πρόπτωση, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσετε και εσείς σε περίπτωση ύπαρξηςοικογενειακού ιστορικού.
 • Εάν χρειάζεται να μένετε όρθιες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήστε διαλείμματα για να κάθεστε και να απελευθερώνετε με αυτόν τον τρόπο την πίεση που ασκείται από τη βαρύτητα.

Σήμερα η πρόπτωση της μήτρας αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με πολύ γρήγορη ανάρρωση αρκεί να γίνει η σωστή εκτίμηση και η αντιμετώπιση από έναν εξειδικευμένο έμπειρο ιατρό.

Πείτε μας για το πρόβλημά σας

Συμληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας και το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί μας ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ιατρό.