Ατροφία κόλπου – Τέλος στον πόνο και στην ξηρότητα κόλπου

Ατροφία – ξηρότητα κόλπου

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης συνοδεύεται πολλές φορές από ενοχλητικά ή και επίπονα συμπτώματα από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, στο σώμα της γυναίκας παρατηρείται μία ραγδαία ορμονική αλλαγή. Οι ωοθήκες παύουν να παράγουν οιστρογόνα, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του κόλπου να γίνονται πιο λεπτά και να ξηραίνονται προκαλώντας πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κνησμό και ερεθισμό και έντονη ξηρότητα κόλπου. Ταυτόχρονα, οι ίδιες αλλαγές παρατηρούνται και στην ουρήθρα αλλά και στη βάση της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα συχνοουρίας ή επιτακτικής ούρησης ενώ προσβάλλονται πιο συχνά και από ουρολοιμώξεις.

Ατροφία – ξηρότητα κόλπου | Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η λύση για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα είναι η κολπική θεραπεία με οιστρογόνα. Στην αγορά σήμερα υπάρχουν κρέμες, κολπικές ταμπλέτες και τζελ με οιστρογόνα, τα οποία τοποθετούνται απευθείας στον κόλπο. Η λέπτυνση των τοιχωμάτων αντιστρέφεται και ο κόλπος αποκτά καλύτερη λίπανση.

Τα πλεονεκτήματα της κολπικής σε σχέση με τη συστημική θεραπεία (δηλαδή την ορμονική υποκατάσταση με ταμπλέτες ή δερματικά αυτοκόλλητα) είναι ότι απαιτούνται μικρότερες δόσεις οιστρογόνων για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι κίνδυνοι από τη χορήγηση οιστρογόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες.

2019-01-07T23:26:09+00:00