Πρόγραμμα εκπαίδευσης κύστης

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα με την κύστη τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τρία από τα πιο συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την κύστη είναι:

  • Η συχνουρία
  • Η επιτακτική ανάγκη
  • Η επιτακτική ακράτεια

Η συχνουρία σημαίνει ότι μια γυναίκα πηγαίνει στην τουαλέτα περισσότερες από 7 φορές την ημέρα. Η επιτακτική ανάγκη είναι το ξαφνικό και απότομο αίσθημα πως πρέπει να πας άμεσα στην τουαλέτα, ενώ όταν συνοδεύεται από απώλεια ούρων, τότε έχουμε να κάνουμε με την επιτακτική ακράτεια (link εδώ στο άρθρο με τους Τύπους της Ακράτειας).

Τι είναι η εκπαίδευση κύστης

Η εκπαίδευση κύστης έχει να κάνει με την απαλλαγή από όλες αυτές τις “κακές συνήθειες” και την εκμάθηση καλών πρακτικών συγκράτησης της κύστης που ουσιαστικά δε θα επιτρέπουν στην κύστη σας να ελέγχει και να ορίζει εσάς και τη ζωή σας.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως πολλές γυναίκες έχουν καταφέρει να μειώσουν το αίσθημα ανάγκης για ούρηση μέσω της εκπαίδευσης κύστης. Τα προγράμματα εκπαίδευσης κύστης βοηθούν να αυξηθεί ο χρόνος ανάμεσα στις επισκέψεις στην τουαλέτα, να ελέγξετε το αίσθημα ακράτειας και απώλειας ούρων και γενικότερα να αποκτήσετε έναν καλύτερο έλεγχο της κύστης που δε θα επιβαρύνει καθημερινά το πρόγραμμα και τις συνήθειές σας.

Πρέπει όμως να αναλογιστούμε πως ίσως έχουν χρειαστεί εβδομάδες, ώστε η κύστη σας να “αποκτήσει” αυτές τις καλές συνήθειες. Έτσι, θα πάρει χρόνο και απαιτείται υπομονή προτού καταφέρετε να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η κύστη σας και τα ερεθίσματα τα οποία στέλνει. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν βελτίωση πάντως ακόμα και μέσα σε δύο εβδομάδες, παρόλο που χρειάζεται συνήθως 3 μήνες ώστε να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της κύστης σας.

Πριν ξεκινήσετε

– Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι δεν υποφέρετε από κάποια μόλυνση ή ουρολοίμωξη. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός ώστε να το διαπιστώσει.

– Στη συνέχεια, κρατήστε ένα ημερολόγιο σχετικά με την κύστη σας. Σε αυτό θα καταγράφετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα, πόση ώρα μπορείτε να συγκρατήσετε την κύστη σας πριν γίνει ξανά απαραίτητη η ούρηση, πόσο συχνά πίνετε νερό και πόσο συχνό είναι το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης για ούρηση. Μπορείτε αφού ξεκινήσετε το πρόγραμμα εκπαίδευσης κύστης να συγκρίνετε τα αποτελέσματα κάθε ημέρας, ώστε να διαπιστώσετε και το βαθμό προόδου που θα υπάρχει στην πορεία.

Πόσο επιτυχημένο είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης κύστης

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης κύστης βοηθάει σημαντικά σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες να απαλλαγεί από το αίσθημα επείγουσας ανάγκης ούρησης. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των γυναικών σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός ιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος ώστε να συζητήσετε μαζί του το πρόβλημα, να σας κατευθύνει και να σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την καλύτερη μέθοδο εκπαίδευσης της κύστης σας.

2023-11-03T09:37:13+00:00