Κυστεοκήλη γυναικών: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Τι είναι η κυστεοκήλη

Η κυστεοκήλη γνωστή ως πρόπτωση ή πτώση της ουροδόχου κύστης, είναι μια κατάσταση όπου η ουροδόχος κύστη κρέμεται μέσα στον κόλπο λόγω αδυναμίας των μυών και των ιστών του πυελικού εδάφους. 

Η  κατάσταση  αυτή συναντάται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε τοκετό. Η κατανόηση της είναι κρίσιμη για την έγκαιρη αναγνώριση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Αιτίες της κυστεοκήλης

Η κυστεοκήλη προκαλείται από αδυναμία ή εκφυλισμένη περιοχή στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες της κυστεοκήλης είναι ποικίλες και συχνά συνδυάζονται. Παρακάτω αναλύουμε περισσότερο τους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της κυστεοκήλης:

 • Κληρονομικότητα: Ο γενετικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυστεοκήλης. Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό κυστεοκήλης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.
 • Φύλο-Εγκυμοσύνη- Τοκετός: Οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη κυστεοκήλης. Αυτό σχετίζεται κυρίως με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
 • Αύξηση της κοιλιακής πίεσης: Οποιαδήποτε περίσταση που αυξάνει την πίεση στον κοιλιακό χώρο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κυστεοκήλης. Αυτό περιλαμβάνει την υπερβολική άσκηση, τον βήχα, τον κρύο, την δυσπεψία και την άρση βαρών.
 • Δυσκοιλιότητα: Η κυστεοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της χρόνιας δυσκοιλιότητας
 • Βάρος: Άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κυστεοκήλη, καθώς το επιπρόσθετο βάρος αυξάνει την πίεση στο πυελικό έδαφος

Συμπτώματα της κυστεοκήλης

Τα συμπτώματα της κυστεοκήλης μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της κυστεοκήλης. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να μην αντιληφθούν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν ενόχληση ή έντονο πόνο. Παρακάτω αναλύουμε τα κυριότερα συμπτώματα της κυστεοκήλης:

 • Αίσθημα πίεσης στον κόλπο
 • Πόνος, συχνουρία ή επώδυνη ούρηση
 • Αίσθημα βάρους στον κόλπο κυρίως μετά από βήχα ή φτάρνισμα
 • Εμφάνιση ουρολοιμώξεων ή άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
 • Δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι συμπτώματα της κυστεοκήλης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το άτομο και το στάδιο της κυστεοκήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυστεοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης.

** Η κυστεοκήλη είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον γίνει η σωστή εκτίμηση

Θεραπεία της κυστεοκήλης

Η θεραπεία της κυστεοκήλης απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση, αλλά η αντιμετώπιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό της κυστεοκήλης.

 • Σε περιπτώσεις ήπιας κυστεοκήλης, συνίσταται η αποφυγή άρσης βαρών και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ώστε να περιοριστούν τα όποια αρχικά συμπτώματα εφόσον αυτά υπάρχουν.
 • Σε περιπτώσεις μέτριας κυστεοκήλης και προκειμένου να αποφευχθούν χειρουργικές μέθοδοι, προτείνεται η ενδυνάμωση των πυελικών μυών μέσω ασκήσεων Kegel καθώς και η χρήση κολπικών πεσσών. Οι κολπικοί πεσσοί όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλα άρθρα μας είναι συσκευές που τοποθετούνται στον κόλπο ώστε να στηρίξουν την ουροδόχο κύστη και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις γυναικών που δεν επιθυμούν ή δεν είναι κατάλληλες για χειρουργική επέμβαση για διάφορους λόγους.
 • Σε περιπτώσεις σοβαρής κυστεοκήλης ή ακόμη και μέτριας κυστεοκήλης που όμως η συντηρητική θεραπεία δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυστεοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά και σκοπός της επέμβασης είναι να επαναφέρει την ουροδόχο κύστη στην αρχική κανονική της θέση.
Η χειρουργική θεραπεία της κυστεοκήλης γενικά εκτελείται διακολπικά, χωρίς καμιά τομή προσφέροντας αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κοιλιακή ακόμη και με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Η διακολπική προσέγγιση έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως ελάχιστο πόνο, μειωμένη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση. Τέλος η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση, η κυστεοκήλη είναι μια κοινή πάθηση σημαντικό ποσοστό γυναικών, αλλά με την κατάλληλη ιατρική εκτίμηση, η θεραπεία είναι εύκολη και αποτελεσματική

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα της κυστεοκήλης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό ώστε να σας κατευθύνει με τον καλύτερο τρόπο στην καλύτερη δυνατή θεραπεία της κυστεοκήλης.

2023-12-19T08:22:50+00:00