Εντεροκήλη: Αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

H εντεροκήλη είναι μια μορφή πρόπτωσης του πυελικού εδάφους και του κόλπου. Αποτελεί μια κήλη που αναπτύσσεται στο οπίσθιο άνω τριτημόριο του κόλπου διαμέσου της οποίας προβάλουν έλικες λεπτού εντέρου Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το λεπτό έντερο δημιουργεί ουσιαστικά μια διόγκωση στο άνω μέρους του κόλπου.

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες που έχουν κάνει στο παρελθόν υστερεκτομή

Αιτίες της εντεροκήλης

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας εντεροκήλης. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

 • Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της εντεροκήλης όπως και στην πρόπτωση των άλλων πυελικών οργάνων (Πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη ορθοκήλη).
 • Τοκετός: Ο κολπικός τοκετός μπορεί να προκαλέσει πίεση και μικροτραυματισμούς στις δομές του πυελικού εδάφους με αποτέλεσμα μελλοντικά να αναπτυχθεί εντεροκήλη
 • Χρόνια αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης: Η εντεροκήλη είναι συχνά αποτέλεσμα επιβάρυνσης στις δομές του πυελικού εδάφους από βαριά χειρωνακτική εργασία, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, την παχυσαρκία, το χρόνιο βήχα κλπ.
 • Εμμηνόπαυση: Όταν οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τον μηνιαίο κύκλο της, τότε υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος εξασθένισης των πυελικών μυών και των ιστών του κόλπου άρα και εμφάνισης εντεροκήλης.

Συμπτώματα της εντεροκήλης

Οι εντεροκήλες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, αλλά συχνά συνοδεύονται από ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα πληρότητας ή βάρους στην περιοχή της πυέλου
 • Προβολή της κήλης (ως ένα όγκος’) στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων
 • Άλγος: Αυξημένο άλγος στην περιοχή της εντεροκήλης
 • Αιμορραγία και έλκος του κολπικού τοιχώματος από την τριβή με τα εσώρουχα
 • Πρήξιμο: Οι ασθενείς αναφέρουν συχνά μια αίσθηση πρηξίματος στην περιοχή της κήλης.
 • Διαρροή και απώλεια ούρων
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Διάγνωση εντεροκήλης

Η διάγνωση της εντεροκήλης συνήθως γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα και την κλινκή εξέταση. Πολλές φορές μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως ορθοκήλη εάν ο ιατρός δεν είναι έμπειρος

Ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει ειδική εξέταση, όπως υπερηχογράφημα, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Θεραπεία της εντεροκήλης

Οι θεραπευτικές επιλογές για την εντεροκήλη μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και τα συμπτώματα της κήλης. Κάποιες από τις κύριες μεθόδους θεραπείας περιλαμβάνουν τη συντηρητική ή και τη χειρουργική αντιμετώπιση. Ας εξετάσουμε κάθε μία από αυτές τις μεθόδους θεραπείας για την εντεροκήλη:

Συντηρητική αντιμετώπιση

 • Κολπικοί πεσσοί: Πρόκειται για ένα ειδικό δακτύλιο σιλικόνης που εισάγεται στον κόλπο για να παρέχει υποστήριξη στην περιοχή της πρόπτωσης. Οι κολπικοί πεσσοί χρησιμοποιούνται συχνότερα όταν η ασθενής θέλει να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση ή έχει ιατρικά προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης.
 • Ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις Kegel παρέχουν ενδυνάμωση των πυελικών μυών και με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την επιδείνωση της εντεροκήλης.
 • Διαχείριση των συμπτωμάτων: Στην περίπτωση που η εντεροκήλη είναι μικρή και ασυμπτωματική, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή ανύψωσης αντικειμένων που αυξάνουν την κοιλιακή πίεση και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Χειρουργική θεραπεία

 • Διακολπική χειρουργική επέμβαση χωρίς πλέγμα: Η διακολπική χειρουργική αφαίρεση της εντεροκήλης αποτελεί την πιο συνηθισμένη μέθοδο θεραπείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, που εκτελείται με τοπική αναισθησία, ο χειρουργός επανατοποθετεί στην κοιλιακή κοιλότητα το τμήμα του εντέρου που προβάλει, και ενισχύει τον κολπικό τοίχωμα και το πυελικό έδαφος με ειδικές ραφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί η χρήση υλικού στήριξης (πλέγματος).
 • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση της εντεροκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά συνήθως με τη χρήση πλέγματος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο και το μέγεθος της εντεροκήλης, τα συμπτώματα της ασθενούς και την γενική υγεία της και κυρίως την εμπειρία του γυναικολόγου.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα της εντεροκήλης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό ώστε να σας κατευθύνει με τον καλύτερο τρόπο στην καλύτερη δυνατή θεραπεία της εντεροκήλης.

Πρόληψη εντεροκήλης

Η πρόληψη της εντεροκήλης είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας σας και την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης. Ενώ η εντεροκήλη μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως τη γενετική προδιάθεση, το σωματικό στρες, και προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής της. Ας εξετάσουμε μερικές συμβουλές πρόληψης της εντεροκήλης:

 • Διατήρηση κανονικού βάρους: Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος μπορούν να αυξήσουν την πίεση στην κοιλιακή περιοχή και να οδηγήσουν στην εμφάνιση εντεροκήλης. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω διατροφής και άσκησης είναι σημαντική.
 • Σωστή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ίνες και αρκετό νερό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Η αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και προστιθέμενων σακχάρων είναι επίσης σημαντική.
 • Αποφυγή υπερβολικής κόπωσης: Ανακόψτε τον κίνδυνο της εντεροκήλης αποφεύγοντας την υπερβολική κόπωση. Προσέχετε ιδιαίτερα τον τρόπο που σηκώνετε βαριά αντικείμενα και ακολουθείτε σωστές τεχνικές στο γυμναστήριο.
 • Σωστή τεχνική στην αναπνοή: Η σωστή αναπνοή μπορεί να μειώσει την πίεση στην κοιλιακή περιοχή. Μάθετε τις σωστές τεχνικές αναπνοής και εφαρμόστε τις κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιακή περιοχή, όπως η άσκηση.
 • Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εντεροκήλης, καθώς αυξάνει την πίεση στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να προκαλέσει βήχα, που μπορεί να είναι επιζήμιος.

Συμπέρασμα

Η εντεροκήλη είναι μια συνηθισμένη πάθηση που απαιτεί προσεκτική εκτίμηση για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπισή της. Αρκετές φορές μπορεί να θεωρηθεί ως ορθοκήλη και να μην αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

2023-12-06T11:33:24+00:00