Ο απόλυτος οδηγός για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων

Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου

Γυναικεία Ακράτεια Ούρων

Έχουμε ήδη αναφέρει σε αρκετά άρθρα διάφορες πληροφορίες γύρω από το πρόβλημα της γυναικείας ακράτειας ούρων καθώς και τις αιτίες που την προκαλούν, τα πιο συχνά συμπτώματα και τις μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την αντιμετωπίσετε.

Σκοπός λοιπόν του συγκεκριμένου άρθρου είναι να παρέχει ένα συνολικό οδηγό γύρω από το θέμα της ακράτειας ούρων και να παρουσιάσει όλες τις επιμέρους πτυχές του θέματος που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Γενικά για την ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων, η έλλειψη δηλαδή ελέγχου της ουροδόχου κύστης, είναι ένα κοινό και συχνά ενοχλητικό πρόβλημα για τις γυναίκες. Η σοβαρότητα του προβλήματος κυμαίνεται από την περιστασιακή απώλεια ούρων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε μέχρι και την ξαφνική και έντονη ανάγκη να ουρήσετε σε σημείο που να μην φτάνετε στην τουαλέτα εγκαίρως.

Σήμερα, περίπου τρεις στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια (stress urinary incontinence. Πρέπει να τονιστεί πως η ακράτεια ούρων στις γυναίκες δε σχετίζεται αποκλειστικά με τη γήρανση όπως συνηθίζεται να πιστεύεται. Αντίθετα, η πλειονότητα των ασθενών που εμφανίζει ακράτεια είναι δραστήριες γυναίκες μέσης ηλικίας. Η γυναικεία ακράτεια (stress urinary incontinence) μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν:

– Έχετε μικρή απώλεια ούρων όταν: γελάτε, βήχετε, ασκείστε, κατόπιν απότομης κίνησης (ακράτεια προσπαθείας)

– Αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων ώσπου να φτάσετε στην τουαλέτα (επιτακτική ακράτεια)

– Έχετε συχνουρία

– Πονάτε κατά την ούρηση

– Δυσκολεύεστε να ουρήσετε

– Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις

– Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση

– Νιώθετε αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή «μπούκωμα» χαμηλά στην κοιλιά (χαλάρωση κόλπου ή πρόπτωση μήτρας)

Η ακράτεια είναι ως γνωστόν ένα από τα προβλήματα που απασχολεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό γυναικών. Ανάλογα και με την περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικά είδη ακράτειας, η διάκριση των οποίων γίνεται κυρίως με βάση την αιτία που την προκαλεί.

Ακράτεια Προσπαθείας

Εάν ο βήχας, το γέλιο, το φτάρνισμα ή άλλες κινήσεις πιέζουν την ουροδόχο κύστη σας και σας προκαλούν αίσθημα ακράτειας, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη ακράτεια προσπαθείας, της οποίας ο διεθνής όρος είναι stress incontinence. Σωματικές αλλαγές, ως επακόλουθο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της εμμηνόπαυσης , προκαλούν επίσης συχνά ακράτεια προσπαθείας. Αυτό το είδος ακράτειας είναι από τα πλέον συνηθισμένα στις γυναίκες και σήμερα θεραπεύεται εύκολα.

Επιτακτική Ακράτεια

Εάν έχετε ακράτεια ούρων χωρίς κάποιον προφανή λόγο, δηλαδή αισθανθείτε ξαφνικά την ανάγκη να ουρήσετε, τότε ίσως έχετε τη λεγόμενη επιτακτική ακράτεια. Μια συνηθισμένη αιτία της επιτακτικής ακράτειας είναι οι μη φυσιολογικές συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Μη φυσιολογικά νευρικά σήματα ίσως είναι η αιτία για τους συγκεκριμένους σπασμούς της ουροδόχου κύστης.

Ορισμένα σκευάσματα όπως τα διουρητικά ή συναισθηματικές καταστάσεις όπως το άγχος μπορούν να χειροτερέψουν αυτήν την κατάσταση. Μερικές ιατρικές καταστάσεις, όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ή να χειροτερέψουν την επιτακτική ακράτεια.

Ακούσιες συσπάσεις των μυών της ουροδόχου κύστης μπορούν να συμβούν εξαιτίας της δυσλειτουργίας των νεύρων της ουροδόχου κύστεως ή γενικότερα του νευρικού συστήματος (νωτιαίος μυελός και εγκέφαλος). Σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, εγκεφαλικό επεισόδιο και τραυματισμός είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες.

Υπερλειτουργική (Υπερδραστήρια) Κύστη

Υπερλειτουργική ουροδόχος κύστη υπάρχει όταν τα νεύρα στέλνουν σήματα στην ουροδόχο κύστη τη λανθασμένη στιγμή, προκαλώντας σύσπαση της ουροδόχου χωρίς ουσιαστικά προειδοποίηση. Η ούρηση περίπου 6 – 7 φορές τη μέρα είναι φυσιολογική για πολλές γυναίκες, αλλά γυναίκες με υπερλειτουργική ουροδόχο κύστη ίσως ανακαλύψουν πως πρέπει να ουρούν ακόμη πιο συχνά.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

– Υπερβολική συχνότητα ούρησης: Ενοχλητική ούρηση 8 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή 2 και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας

– Επείγουσα ανάγκη ούρησης: Η ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση

– Επιτακτική ακράτεια: Η διαρροή ούρων που περιγράψαμε νωρίτερα

– Νυχτουρία: Η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ακράτεια Υπερπλήρωσης

Ακράτεια υπερπλήρωσης συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει κανονικά με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρχει κάποια ακούσια διαρροή. Ο ιατρός σας μπορεί ασφαλώς να ελέγξει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρόπτωση μήτρας και κόλπου, αδύναμοι μύες της ουροδόχου κύστης ή απόφραξη ουρήθρας ή συγκεκριμένες δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος ενδέχεται να προκαλέσουν αυτό το είδος της ακράτειας, όπως επίσης κύστες ή συγκεκριμένοι όγκοι. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας είναι πιο συχνός στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Μικτή Ακράτεια

Ακράτεια προσπαθείας και επιτακτική ακράτεια ενδέχεται να συμβούν και μαζί σε μια γυναίκα. Συνδυασμοί ακράτειας—και ειδικότερα αυτός ο συνδυασμός που αναφέρθηκε— αναφέρονται μερικές φορές ως μικτή ακράτεια. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν απλή ακράτεια προσπαθείας και πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μικτή ακράτεια είναι το πιο συνηθισμένο είδος απώλειας ούρων στις γυναίκες.

Άλλα Είδη Ακράτειας

Άτομα με ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, και έχουν πρόβλημα κίνησης ή επικοινωνίας, ενδέχεται επίσης να έχουν πρόβλημα ακράτειας. Και αυτό γιατί ένα άτομο π.χ. που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως να μη σκεφτεί να «σχεδιάσει» έγκαιρα μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Η ακράτεια λόγω ιατρικών προβλημάτων είναι πολλές φορές το αποτέλεσμα αυτών των ιατρικών και κινητικών προβλημάτων. Επίσης, καταστάσεις που εμφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων και τη μεγαλύτερη ηλικία όπως π.χ. η αρθρίτιδα ή ορθοπεδικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται για μέρος της ακράτειας των ηλικιωμένων γυναικών στα νοσοκομεία.

Τέλος, η παροδική ακράτεια είναι ένα είδος προσωρινής ακράτειας στις γυναίκες. Φάρμακα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ψυχική κατάπτωση μπορούν όλα να προκαλέσουν παροδική ακράτεια. Σοβαρή δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει παροδική ακράτεια, όπως επίσης και κάποιο κρύωμα που ταλαιπωρεί τον ασθενή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γιατί εμφανίζεται ακράτεια;

Η ακράτεια ούρων δεν είναι ασθένεια, είναι σύμπτωμα. Μπορεί να προκληθεί από καθημερινές συνήθειες, ιατρικές παθήσεις ή σωματικά προβλήματα. Μια λεπτομερής αξιολόγηση από το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι πίσω από την ακράτεια σας.

Η ακράτεια ενδεχομένως οφείλεται σε:

  • Προδιάθεση:Εκ γενετής χαλαρότητα ιστών και μυών που στηρίζουν τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και την ουροδόχο κύστη.
  • Εγκυμοσύνες-τοκετούς:Η μήτρα μεγαλώνοντας λόγω εγκυμοσύνης, πιέζει την ουροδόχο κύστη και τα νεύρα της περιοχής. Κατά τον τοκετό είναι ενδεχόμενο να προκληθούν κακώσεις σε μύες και ιστούς που στηρίζουν τον κόλπο και τη μήτρα, και να αποδυναμωθούν τα νεύρα της ουροδόχου κύστης και ο υποστηρικτικός ιστός, οδηγώντας σε πρόπτωση του πυελικού εδάφους. Ως αποτέλεσμα: ακράτεια ούρων, χαλάρωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας. Η καισαρική τομή δεν προστατεύει πάντοτε από τέτοιου είδους προβλήματα. Οι ορμονικές αλλαγές και το αυξημένο βάρος του εμβρύου μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε ακράτεια προσπαθείας. (link στο άρθρο ακράτεια και εγκυμοσύνη)
  • Παχυσαρκία:Το πρόσθετο βάρος αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη και τους περιβάλλοντες μύες, γεγονός που τους εξασθενεί και επιτρέπει τη διαρροή ούρων όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Χρόνια άρση βάρους ή αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης:Χρόνιος βήχας (κάπνισμα, άσθμα): Η χρήση καπνού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων.
    Δυσκοιλιότητα: Το ορθό βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και μοιράζεται πολλά από τα ίδια νεύρα. Τα σκληρά, συμπαγή κόπρανα στο ορθό προκαλούν τα υπερβολικά ενεργά νεύρα και αυξάνουν τη συχνότητα των ούρων.
  • Εμμηνόπαυση:Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η αλλοίωση αυτών των ιστών μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια.
  • Αλλαγές με την ηλικία:Η γήρανση του μυς της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να αποθηκεύει ούρα. Επίσης, οι ακούσιες συστολές της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο συχνές καθώς μεγαλώνετε.
  • Νευρολογικά προβλήματα:Η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης η νόσος του Πάρκινσον, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας όγκος στον εγκέφαλο ή ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορούν να επηρεάσουν τα νευρικά σήματα που εμπλέκονται στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας ακράτεια ούρων.
  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος:Οι λοιμώξεις μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας σας έντονες πιέσεις για ούρηση και μερικές φορές ακράτεια.
  • Υστερεκτομή:Στις γυναίκες, η ουροδόχος κύστη και η μήτρα υποστηρίζονται από πολλούς από τους ίδιους μύες και συνδέσμους. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της μήτρας, μπορεί να βλάψει τους υποστηρικτικούς μυες του πυελικού εδάφους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια. (link στο άρθρο για υστερεκτομή)
  • Παρεμπόδιση: Ένας όγκος οπουδήποτε στο ουροποιητικό σας σύστημα μπορεί να εμποδίσει την κανονική ροή των ούρων, οδηγώντας σε ακράτεια υπερχείλισης.

Εκτός από τις αιτίες αυτές, υπάρχουν όμως και ορισμένοι λόγοι που οδηγούν σε προσωρινή ακράτεια ούρων.

Ορισμένα ποτά, τρόφιμα και φάρμακα μπορεί να λειτουργούν ως διουρητικά – ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη και αυξάνοντας τον όγκο των ούρων. Περιλαμβάνουν: Αλκοόλ, Καφεΐνη, Ανθρακούχα ποτά και ανθρακούχο νερό, Τεχνητά γλυκαντικά, Σοκολάτα, Πιπεριές τσίλι, Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μπαχαρικά, ζάχαρη ή οξύ, ειδικά εσπεριδοειδή, Φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση, ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά, Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C.

Μέθοδοι πρόληψης της ακράτειας ούρων

Έχουμε αναλύσει στο σχετικό άρθρο 15 συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη πρόληψη στο πρόβλημα της ακράτειας. Ας δούμε λοιπόν σχετικά τους λόγους αυτούς:

  1. Το αλκοόλ προκαλεί ακράτεια: Μειώστε τις ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό σας

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, αυξάνει δηλαδή την παραγωγή των ούρων από τα νεφρά με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως. Επιπλέον έχει άμεση επίδραση στην ουροδόχο κύστη και δρα ως ένας ερεθιστικός παράγοντας προκαλώντας επιτακτική ούρηση. Το αλκοόλ τέλος επηρεάζει τα μηνύματα από τον εγκέφαλο προς την ουροδόχο κύστη. Προσπαθήστε λοιπόν να ελαττώσετε έστω αρχικά τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε και παρατηρείστε την αλλαγή.

  1. Η καφεϊνη επιδρά αρνητικά και προκαλεί ακράτεια ούρων

Τα αναψυκτικά, το τσάι, η σοκολάτα, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη αυξάνει το αίσθημα για επιτακτική ούρηση καθώς το σώμα σας ζητά να απαλλαγεί από τα υγρά.

Μπορείτε λοιπόν να θέσετε ένα καθημερινό στοίχημα: Να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης από τη διατροφή σας, ξεκινώντας καθημερινά από την ποσότητα καφέ ή τσάι που καταναλώνετε.

Θυμηθείτε πως τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη. Η καφεϊνη αυξάνει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

  1. Αποφύγετε τα μπαχαρικά και τις τροφές που περιλαμβάνουν μπαχαρικά

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα ακράτειας, αποφύγετε να τρώτε πικάντικα πιάτα ή μπαχαρικά, όπως π.χ. φαγητά που περιέχουν τσίλι, μεξικάνικα, κινέζικα, κλπ.

Τα ίδια φαγητά που ερεθίζουν τα μάτια και καίνε τα χείλη, μπορούν επίσης να ερεθίσουν και την ουροδόχο κύστη. Να είστε συνεπώς προσεκτικές με τις σάλτσες και τα μπαχαρικά. Επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τα μπαχαρικά που περιέχουν ντομάτες.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντιδράσεις στις τροφές που καταναλώνει. Πριν κόψετε τα μπαχαρικά, μπορείτε να πειραματιστείτε σχετικά με το ποια επηρεάζουν λιγότερο και ποια περισσότερο τα συμπτώματα της ακράτειας

  1. Κρατήστε Ημερολόγιο Διατροφής

Επειδή τα αποτελέσματα της διατροφής στο σώμα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο – όπως ήδη αναφέραμε – είναι απίθανο να πούμε ακριβώς τι πρέπει να τρώει και τι όχι ο καθένας και ποια φαγητά πρέπει να αποφύγει σε σχέση με την πάθηση της ακράτειας ούρων. Ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα φαγητά που κάνουν τα συμπτώμτα της ακράτειας χειρότερα.

Στο ημερολόγιο, σημειώστε τα φαγητά που έχετε φάει, πότε τα φάγατε, και ποια ήταν τα αποτελέσματα σε σχέση με την ακράτεια ούρων που παρατηρήσατε στη συνέχεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε σημαντικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα φαγητά και την ακράτεια ούρων.

  1. Αποφύγετε τα οξέα γιατί προκαλούν ακράτεια

Τα φρούτα όπως π.χ. το λεμόνι και το πορτοκάλι έχουν οξέα που μπορεί να επιδεινώσουν το αίσθημα ακράτειας.

Όπως οι τομάτες, τα φρούτα με οξέα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από κιτρικό οξύ, που μπορεί να χειροτερέψει το αίσθημα του ελέγχου της κύστης. Φρούτα με οξέα που πρέπει να δίνετε προσοχή είναι:

– Πορτοκάλια

– Λεμόνια

– Γκρειπφρουτ

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση φρούτων που είναι πολύ σημαντική για την γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Προσπαθήστε ωστόσο να καταναλώνετε λιγότερα όξινα φρούτα και ελέγξτε την ανταπόκριση του οργανισμού σας σε αυτά.

Δείτε εδώ όλες τις συμβουλές στο σχετικό άρθρο «15 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων»

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακράτεια

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της ακράτειας που έχουν ήδη αναφερθεί σε επιμέρους άρθρα μας.

– Κολπικές ταινίες TVTTVTOTOT

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί ή αναζητείτε μια μόνιμη λύση, τότε ο γιατρός θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε μια χειρουργική μικροεπεμβατική μέθοδο, όπως η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης (TVT ή TVTO ή ΤΟΤ)

Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια η οποία διεθνώς αναφέρεται με τον όρο Stress Urinary incontinence. Δεν χρειάζεται τομή. Τοποθετείται μια λεπτή ταινία από συνθετικό υλικό κάτω από την ουρήθρα, σαν αγκύλη, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στην περιοχή κάθε φορά που εφαρμόζεται πίεση. Η ταινία TVT ή TVTO ή ΤΟΤ επιτρέπει τη διατήρηση της φυσιολογικής θέσης της ουρήθρας, εμποδίζοντας την ακούσια απώλεια ούρων.

  • Ποσοστά επιτυχίας >90%
  • Γίνεται με τοπική αναισθησία, επιτρέποντας τη συνεργασία ασθενούς-ιατρού για έλεγχο της σωστής τοποθέτησης της ταινίας
  • Διαρκεί 20′ -30΄
  • Περιορίζεται στο ελάχιστο ο μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειώνονται οι περιπτώσεις μετεγχειρητικού καθετηριασμού της κύστης
  • Έχει ελάχιστες επιπλοκές όταν εκτελείται από ειδικούς
  • Η ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις συνήθεις δραστηριότητές της μέσα σε δύο εβδομάδες, διάστημα που θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρος και να κάνει απότομες κινήσεις
  • Παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα για τη Stress Urinary Incontinence.

Συντηρητική θεραπεία της ακράτειας με τη μέθοδο NeoControl

Η συγκεκριμένη θεραπεία της ακράτειας αφορά κυρίως γυναίκες που εμφανίζουν ακράτεια ούρων λόγω αποδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, δηλαδή των μυών της βάσης της λεκάνης, η οποία οφείλεται σε προχωρημένη ηλικία, σε βλάβες κατά τον τοκετό, σε νευρολογική βλάβη ή αποτελεί συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Σε αντίθεση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, το Neocontrol γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς του πυελικού εδάφους με σκοπό να τους ενδυναμώσει και να επαναφέρει τον έλεγχο της κύστης. Το σύστημα βασίζεται στην Εξωσωματική Μαγνητική Νευρική Διέγερση, μια επαναστατική τεχνολογία εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, που παράγει έντονα εστιασμένα, παλμικά μαγνητικά πεδία..

Αυτό που θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι μόνο μια ελαφρά δόνηση. Οι μύες συσπώνται και χαλαρώνουν με κάθε μαγνητικό παλμό, εφόσον όμως αυτή η συχνότητα δεν υπερβαίνει την ικανότητά τους να συσπώνται και να χαλαρώνουν. Η σύσπαση και χαλάρωση των μυών γίνεται όπως ακριβώς και με τις ασκήσεις Kegel, ενώ συνολικά σε κάθε συνεδρία επιτυγχάνονται περίπου 18.000 μυικές συσπάσεις.

Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη χειρουργική επέμβαση ως την τελευταία λύση για την αποκατάσταση της ακράτειας ούρων, η μέθοδος Neocontrol αποτελεί την ιδανική επιλογή. Η θεραπεία της ακράτειας με τη μέθοδο Neocontrol μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της λοχείας προκειμένου να ενδυναμωθούν οι μύες και να επιτευχθεί σύσφιξη του περινέου που έχει χαλαρώσει κατά την κύηση λόγω των ορμονών, της αύξησης της πίεσης ή της δυσκοιλιότητας. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι με την εκγύμναση των μυών, βελτιώνεται η αίσθηση ικανοποίησης κατά την επαφή λόγω της σύσφιξης των τοιχωμάτων του κόλπου αλλά και της καλύτερης αιματικής ροής. (δείτε επίσης σχετικά με την αιματουρία).

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η μέθοδος Neocontrol

  • Εγκυμοσύνη
  • Εμφυτευμένος βηματοδότης ή απινιδωτής
  • Μεταλλικά εμφυτεύματα
  • Ασθενείς με σπιράλ

Μέθοδος αντιμετώπισης URGENT PC: Η πρωτοποριακή μέθοδος κατά των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης

Το URGENT PC εφαρμόζεται, ακόμη κι όταν άλλες θεραπείες, όπως π.χ. οι φαρμακευτικές, αποτυγχάνουν και πλεονεκτεί καθώς ο ασθενής δε χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή να ακολουθήσει μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή με πιθανές παρενέργειες.

Τι είναι και πως εφαρμόζεται η μέθοδος URGENT PC

  • Το URGENT PC αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διεγείρει έμμεσα τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τονέλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Βασίζεται στη διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου, δηλαδή του νεύρου που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της κνήμης σας.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ένα μικρό, λεπτό ηλεκτρόδιο που έχει τη μορφή βελόνας βελονισμού, εισάγεται κάτω από το δέρμα σας στην περιοχή του αστραγάλου. Το ηλεκτρόδιο – βελόνα είναι συνδεδεμένο με έναν διεγέρτη που τροφοδοτείται με ρεύμα από μπαταρία.
  • Με την έναρξη της λειτουργίας του διεγέρτη, οι ήπιοι παλμοί που παράγονται, περνούν μέσα από το ηλεκτρόδιο και στη συνέχεια οδεύουν κατά μήκος του ποδιού προς τα νεύρα της λεκάνης που ελέγχουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, ανακουφίζοντάς σας με αυτόν τον τρόπο από τασυμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και αυτό που ίσως αισθανθείτε είναι ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα ή μια ελαφρά δόνηση. Σε κάθε περίπτωση, το URGENT PC διαθέτει διαφορετικά επίπεδα διέγερσης, ώστε ο γιατρός να μπορεί να προσαρμόζει τη θεραπεία ανάλογα με το πόσο άνετα νιώθετε.

Η μέθοδος δεν έχει καμία παρενέργεια εκτός από μια παροδική ελαφρά ευαισθησία ή ερεθισμό στο σημείο τοποθέτησης του ηλεκτροδίου σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προκειμένου να σας καθοδηγήσει στον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ακράτεια και θα απαλλαγείτε από ένα πρόβλημα που σίγουρα πλήττει την καθημερινότητά σας και προκαλεί άγχος και ανησυχία σε πολλές γυναίκες σήμερα.

2023-11-03T17:28:31+00:00